Bewegingsonderwijs op de Curtevenneschool

Op de Curtevenneschool vinden we het belangrijk dat kinderen zich op alle gebieden ontwikkelen. Naast het cognitieve leren, besteden we veel aandacht aan de fysieke en sociaal-emotionele ontwikkeling van onze leerlingen. Bewegingsonderwijs speelt hierin een belangrijke rol.

De leerlingen van groep 1 en 2 krijgen gymles in het speellokaal op school. We werken hierbij met een eigen methode die zorgt voor een doorlopende leerlijn en goed aansluit op de gymlessen vanaf groep 3. Vanaf groep 3 t/m 8 krijgen de leerlingen twee keer per week gymles in sporthal De Fuik. Elke les duurt 45 minuten. Groep 3 en 4 lopen onder begeleiding van een leerkracht naar de sporthal. Leerlingen vanaf groep 5 gaan op de fiets. Voor de gymlessen zijn sportkleding en zaalschoenen (geen zwarte zolen) verplicht. Daarnaast moeten lange haren in een staart gedragen worden en sieraden zoveel mogelijk af. Dit is belangrijk voor de veiligheid en hygiëne. We vragen ouders om hier samen met hun kind voor te zorgen.

Tijdens de gymlessen bieden we gevarieerde en uitdagende beweegactiviteiten aan, die aansluiten bij de wettelijke kerndoelen van het SLO. Het uitgangspunt is steeds een beweegactiviteit waaraan leerlingen actief deelnemen. Ze proberen hun vaardigheden te verbeteren en passen de activiteit aan op hun eigen niveau. Tegelijkertijd zijn ze in interactie met anderen en leren ze hoe ze samen het bewegen kunnen organiseren. Daarnaast verbreden ze hun kijk op bewegen en ontdekken ze wat dit voor henzelf betekent, nu én later.

We werken in ons bewegingsonderwijs met de volgende doelstellingen, waarin leren, plezier, gezondheid en verbondenheid centraal staan.

1.      Motoriek en beweegvaardigheid ontwikkelen
Kinderen leren nieuwe en bekende bewegingsvormen, zoals rennen, springen, gooien of samenwerken in een spel. Ieder kind oefent op zijn of haar eigen niveau en ontwikkelt stap voor stap betere motorische vaardigheden.

2.      Stimuleren van een actieve en gezonde leefstijl
We leren kinderen bewust om te gaan met hun lichaam. Ze ontdekken wat bewegen met hun gezondheid doet, hoe ze op een veilige manier kunnen sporten en wat voor hen prettig en haalbaar is.

3.      Plezier in bewegen en betrokkenheid stimuleren
Bewegen moet leuk zijn! Kinderen ontdekken welke activiteiten ze leuk vinden en wat bij hen past. Zo bouwen ze aan hun eigen beweegidentiteit en ontwikkelen ze de motivatie om ook buiten school actief te blijven.

4.      Sociale vaardigheden en samenwerking versterken
Tijdens het sporten leren kinderen samenwerken, elkaar helpen en eerlijk spelen. Ze ontdekken dat iedereen anders is, maar dat je toch samen plezier kunt hebben en doelen kunt bereiken.

5.      Zelfstandig leren organiseren en bewegen
We stimuleren kinderen om zelf verantwoordelijkheid te nemen. Ze leren hoe ze een activiteit kunnen starten, begeleiden en afronden, en oefenen ook met verschillende rollen, zoals deelnemer, spelleider of scheidsrechter.

6.      Verbinding maken met bewegen buiten school
We laten kinderen zien welke sport- en spelmogelijkheden er ook buiten school zijn, zoals op het plein, in de buurt of bij een sportvereniging. Zo krijgen ze ideeën om ook in hun vrije tijd lekker te bewegen.

7.      Zelfvertrouwen en persoonlijke groei stimuleren
Door te bewegen ontdekken kinderen wat ze kunnen. Ze leren omgaan met succes en tegenslag. Dit helpt hen om sterker in hun schoenen te staan, trots te zijn op zichzelf en vertrouwen te krijgen in hun eigen lichaam en kunnen.