Groep 3
Groep 3 is een bijzonder schooljaar: de overstap van spelend leren naar steeds meer gestructureerd onderwijs.
Hieronder leest u per vak wat uw kind leert in groep 3.
Start van de dag
De dag begint op een actieve en gestructureerde manier. Elke ochtend starten we met een circuit, waarbij de kinderen in kleine groepjes werken aan verschillende activiteiten. Deze activiteiten zijn gericht op motorische vaardigheden, lezen en rekenen. Door de dag op deze manier te starten, stimuleren we niet alleen de ontwikkeling van verschillende vaardigheden, maar werken we ook aan de zelfstandigheid van de kinderen. Ze leren keuzes maken, samenwerken en steeds zelfstandiger aan de slag te gaan.
Rond de herfstvakantie starten we met tutorlezen. Hierbij lezen de kinderen uit groep 3 samen met oudere leerlingen uit de bovenbouw. Dit stimuleert niet alleen het technisch lezen, maar ook het leesplezier. En later in het schooljaar maken de kinderen kennis met Taalblobs: digitale taaloefeningen waarmee ze op een speelse manier werken aan woordenschat, spelling en taalbegrip.
Lezen
In groep 3 leren kinderen lezen! Op de Curtevenneschool gebruiken we hiervoor de methode Lijn 3. Deze methode biedt een brede aanpak waarbij technisch lezen, begrijpend lezen (Close Reading), spelling en schrijven (in verbonden schrift, met behulp van de methode Klinkers) met elkaar worden gecombineerd. Alles gebeurt rondom herkenbare en aansprekende thema’s zoals ik, de wereld, dieren en feest. De methode is opgebouwd uit verschillende blokken. In elk blok staan nieuwe letters, klanken en woorden centraal. Kinderen leren deze lezen, schrijven en toepassen in zinnen. Daarnaast besteden we veel aandacht aan begrijpend lezen, zodat kinderen niet alleen leren hoe je leest, maar ook wat je leest zinvol en leuk wordt.
De lessen zijn afwisselend en bestaan uit klassikale instructie, samen oefenen en zelfstandig werken. We maken daarbij gebruik van verschillende werkvormen, digitale middelen, liedjes, spelletjes en veel leuke boeken.
Als ouder speelt u een belangrijke rol in het leesproces. Het is waardevol om thuis samen met uw kind te lezen, boekjes te bekijken en er samen over te praten. Ook regelmatig voorlezen draagt sterk bij aan de taalontwikkeling en het leesplezier van uw kind.
Schrijven
Met Klinkers leren kinderen de schrijfletters van het verbonden schrift. In het begin ligt de nadruk op goede schrijfhouding en pengreep, het juist vormen van letters en het leren schrijven op lijntjes. Kinderen oefenen losse letters, maar ook woorden en korte zinnen. Naarmate het schooljaar vordert, leren ze steeds vloeiender, netter en sneller schrijven.
Spelling
In het tweede halfjaar van groep 3 starten we met de spellingsmethode Staal. Met deze methode leren kinderen op een gestructureerde manier correct spellen. Staal werkt met verschillende spellingcategorieën, zoals klankwoorden, regelwoorden en weetwoorden. Op deze manier krijgen kinderen inzicht in hoe woorden zijn opgebouwd en welke regels zij kunnen toepassen bij het schrijven ervan. In groep 3 ligt de nadruk vooral op het leren van klanken en spellingregels, en het correct schrijven van eenvoudige woorden.
Tijdens de lessen wordt veel gebruikgemaakt van visuele ondersteuning, zoals kleuren, klankkaarten en voorbeelden. Dit helpt om spellingregels duidelijk en begrijpelijk te maken. De combinatie van uitleg, oefening en herhaling zorgt ervoor dat kinderen de spelling steeds beter onder de knie krijgen.
Rekenen
Het rekenonderwijs in groep 3 vormt de basis voor de verdere ontwikkeling van rekenvaardigheden. Kinderen leren onder andere getallen splitsen, optellen, aftrekken en getalstructuren herkennen. Daarnaast komen ook onderwerpen als meten, klokkijken en omgaan met geld aan bod. We maken hierbij gebruik van concreet materiaal, spelletjes en visuele ondersteuning om het rekenbegrip te versterken. Vanuit deze stevige basis maken de kinderen stap voor stap de overgang naar meer abstract rekenen.
De belangrijkste doelen waar aan werken, zijn:
· Getalbegrip tot 100 - Kinderen leren tellen, getallen herkennen, vergelijken en ordenen. Ze krijgen inzicht in de opbouw van getallen, zoals tientallen en eenheden.
· Optellen en aftrekken t/m 20 (en later tot 100) - Er wordt veel geoefend met het automatiseren van sommen en het gebruik van verschillende rekenstrategieën.
· Werken met structuren - Door te werken met dobbelsteenpatronen, turven, rijtjes en het rekenrek leren kinderen patronen herkennen en toepassen in sommen.
· Meten en meetkunde - Kinderen maken kennis met begrippen als lengte, gewicht, inhoud, tijd en geld. Ook leren ze vormen herkennen en krijgen ze inzicht in ruimte en richting.
· Redactiesommen (verhaalsommen) - Door rekenopgaven in verhaalvorm leren kinderen rekenen toepassen in praktijksituaties. Dit bevordert logisch denken en het begrijpen van rekenproblemen.
We maken gebruik van de digitale rekenmethode Gynzy. Deze methode biedt veel mogelijkheden voor differentiatie: kinderen kunnen oefenen op hun eigen niveau en krijgen direct feedback. De leerkracht begeleidt, ondersteunt en biedt extra uitleg of uitdaging waar nodig. Daarnaast wordt er klassikaal gewerkt om samen strategieën te bespreken, uitleg te geven en het denkproces te stimuleren.
Naast het digitale werken oefenen kinderen ook regelmatig op papier. In hun werkboekje of schrift maken ze sommen om vaardigheden te herhalen, automatiseren en structureren. Dit helpt bij het ontwikkelen van netheid, zorgvuldigheid en overzicht, vaardigheden die ook in hogere leerjaren van groot belang zijn. Daarnaast zorgt het afwisselen tussen digitaal en schriftelijk werken voor meer variatie en verdieping in het leerproces.
Sociaal-emotionele ontwikkeling
In groep 3 besteden we ook veel aandacht aan de sociaal-emotionele ontwikkeling van de kinderen. School breed werken we hiervoor met de methode Kwink. Een preventieve methode die kinderen helpt om sociale en emotionele vaardigheden te ontwikkelen. De lessen worden wekelijks gegeven, waarin we leren hoe je omgaat met gevoelens, hoe je samenwerkt, hoe je ruzies op een goede manier oplost en hoe je je inleeft in een ander.
De lessen bestaan uit gesprekken, korte filmpjes, spelletjes en praktische oefeningen die kinderen aanzetten tot nadenken en praten over hun gedrag en dat van anderen. De klas vormt hierbij een veilige oefenplek.
Aanvullend lesprogramma
Naast de basisvakken zoals lezen, schrijven en rekenen, is er in groep 3 ook volop aandacht voor ontdekken en verwonderen. Stapsgewijs breiden we het lesprogramma uit en maken de kinderen kennis met thema’s en vakken die hen helpen de wereld om hen heen beter te begrijpen.
Wereldoriëntatie: Met de methode Blink Wereld worden kinderen gestimuleerd om vragen te stellen, te onderzoeken en na te denken over wat ze om zich heen zien. De lessen zijn thematisch opgebouwd en behandelen onderwerpen uit de natuur, techniek, geschiedenis en aardrijkskunde. Denk bijvoorbeeld aan thema’s als: dieren, het weer, je lichaam, op reis gaan en vroeger en nu.
De lessen zijn actief waarbij de leerlingen filmpjes bekijken, luisteren naar verhalen, eenvoudige proefjes of opdrachten uitvoeren, bespreken vragen in de groep en tekenen, knutselen of maken iets om te laten zien wat ze geleerd hebben.
Verkeer: Met behulp van de methode van Veilig Verkeer Nederland leren de kinderen hoe zij veilig kunnen deelnemen aan het verkeer. We bespreken o.a. verkeersborden, veilig oversteken en gewenst gedrag in het verkeer, zowel als voetganger als fietser. Ook oefenen we situaties in de praktijk, bijvoorbeeld tijdens een verkeerswandeling.
Engels: In groep 3 maken kinderen op een speelse manier kennis met de Engelse taal. Dit gebeurt via liedjes, spelletjes en korte gesprekjes. Ze leren eenvoudige woorden en zinnen, zoals kleuren, getallen en begroetingen.
Kunstvakken: In groep 3 krijgen de kinderen les in tekenen, knutselen, muziek en drama (met behulp van methode Zing123 ). Ze leren zich op verschillende manieren uit te drukken en ervaren hoe fijn het is om iets te maken of te laten zien. Er is aandacht voor het stimuleren van creativiteit, het werken met verschillende materialen en technieken, en vooral voor het plezier in kunst en cultuur.